ORZECHY

23 kwiecień 2021 Diety

Odżywcze właściwości orzechów są znane od dawna. Oprócz solidnej porcji białka, witamin i minerałów orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Ale uwaga! Przez to są dość kaloryczne i na diecie nie należy jeść więcej niż garść orzechów 2-3 razy w tygodniu.

Orzechy arachidowe zwane ziemnymi w 25% składają się z białka. Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, są też zwycięzcą, jeśli chodzi o zawartość niacyny. Są źródłem fosforu, magnezu, witamin E, B2 i B1, odpowiedzialnych za odporność, koncentrację, dobrą kondycję układu nerwowego oraz funkcjonowanie serca i wątroby.

Orzechy włoskie w 16% składają się z białka. Ich atut to spora zawartość beta-karotenu oraz witaminy C. Wśród innych orzechów zdecydowanie prowadzą, jeśli chodzi o zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – w 100 g orzechów jest 41 g tego cennego związku! W ich składzie znajdziemy też spore ilości witaminy A i wielu mikroelementów.

Orzechy laskowe polecane są w profilaktyce miażdżycy, bo zawierają największe w orzechowej rodzinie dawki jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają też najwięcej odmładzającej witaminy E – 100 g orzechów dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na ten suplement. Ich atutem są duże ilości potasu, magnezu, wapnia i kwasu foliowego.

Pistacje mają najwyższe dawki witaminy A i beta-karotenu, który poprawia wzrok, wzmacnia odporność, leczy trądzik i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Mają też dużo żelaza, fosforu i potasu. 100 g pistacji pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten ostatni związek. Pistacje są również najbogatszym wśród orzechów dostarczycielem witaminy B1.

Orzechy nerkowca to najsmaczniejsze orzechy świata. Są wykwintne, delikatne i słodkie, a przy tym bogate w magnez, fosfor, cynk i żelazo – mają najwyższe wśród innych orzechów dawki tych pierwiastków. Są też źródłem wysokowartościowego białka (18%), dlatego często poleca się je wegetarianom jako cenny i oryginalny składnik wielu potraw.

Migdały są uznawane za najcenniejsze z orzechów. Są bogatym źródłem białka (składają się z niego w 20%), sodu, potasu i fosforu. Mają najwyższą spośród innych orzechów zawartość wapnia i drugą w kolejności – magnezu. Jeśli chodzi o błonnik, więcej go mają jedynie wiórki kokosowe. Zawierają rekordowe wśród orzechów ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C i ryboflawiny oraz niacyny, uznawanej za cudowny eliksir zdrowia, wpływającej m.in. na funkcje mózgu oraz układ nerwowy (więcej mają jedynie fistaszki). Łagodzą zgagę.

A Ty, jesz orzechy?

Źródło: Naturhouse Polska