Zapraszamy na kosultacje

Proponujemy bezpłatną konsultację w gabinecie, na której dokonany zostanie między innymi: wywiad zdrowotny, żywieniowy, analiza składu ciała. Jest to niezbędny krok w kierunku rozwiązania problemu.

Jeżeli jednak ktoś nie zdecyduje się na podjęcie kuracji, wizyta pozostaje bezpłatna i niezobowiązująca.

Zapraszamy do gabinetów w Kędzierzynie-Koźlu i Krapkowicach

Prosimy o podanie numeru telefonu. Nasza asystentka ustali dogodny termin spotkania.

Podając numer telefonu wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych.

Dziękujemy

To ważny krok.
Nasza asystentka skontaktuje się w najbliższym czasie.
Konsultacja utwierdzi Cię w Twojej decyzji.
Do zobaczenia w gabinecie.

Nadwaga u kobiet

PRZYCZYNY:

Lżejsi.pl

W czasie klimakterium wiele kobiet zauważa u siebie wzmożony przyrost masy ciała. Zaczyna pojawiać się charakterystyczne otłuszczenie aneroidalne (brzuszne), które to jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia (w porównaniu do otłuszczenia gynoidalnego). Tkanka tłuszczowa, która gromadzi się w okolicy brzucha otłuszcza narządy wewnętrzne. To zjawisko przyczynić się może do wystąpienia licznych jednostek chorobowych.

ZAGROŻENIA:

Przyrost nadmiernej masy ciała u kobiet może przyczynić się do:

  • zwiększonego ryzyka zapadalności na chorobę wieńcową
  • nadciśnienia tętniczego lub cukrzycy
  • chorób mięśniowo szkieletowych (w szczególności choroby zwyrodnieniowej stawów)
  • powstania nietrzymania moczu
  • cukrzyca typu II
  • nieprawidłowy profil lipidów

JAK POMAGAMY:

Nasz specjalista podczas pierwszej wizyty w gabinecie przeprowadzi dokładny wywiad, za pomocą którego wskaże przyczynę nadmiernej masy ciała. Podczas wizyty przeprowadzi pomiary antropometryczne, obliczy wskaźnik BMI, oraz zmierzy

Nadwaga u mężczyzn

PRZYCZYNY:

Lżejsi.pl

U niektórych mężczyzn tkanka tłuszczowa rozkłada się równomiernie, a u innych tylko w pasie. Okazuje się, że przyczyną otyłości typu “jabłko” jest nie tylko nieprawidłowe żywienie. Zależy ona również od zaburzeń endokrynologicznych – nadprodukcji kortyzolu i zbyt małej ilości testosteronu. U ok. 20 proc. mężczyzn z otyłością tzw. brzuszną rolę odgrywają też czynniki genetyczne. Znaczenie mogą mieć też niektóre czynniki środowiskowe: stres, palenie papierosów, alkohol, dieta obfitująca w tłuszcze nasycone i sól kuchenną.

ZAGROŻENIA:

Otyłość typu jabłko znacznie podnosi ryzyko występowania u mężczyzn chorób takich jak:

  • cukrzyca i insulinooporność;
  • miażdżyca, choroba niedokrwienna serca;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • zespół obturacyjnego bezdechu sennego;
  • choroby pęcherzyka żółciowego;
  • dna moczanowa, choroby zwyrodnieniowe stawów;
  • nowotwory;
  • zaburzenia hormonalne, niepłodność.

Wymienione jednostki chorobowe wpływają istotnie, na jakość i długość życia. Powinny stanowić podstawowy argument decydujący o rozpoczęciu starań o prawidłową masę ciała.

JAK POMAGAMY:

Nasi dietetycy podczas pierwszej wizyty w gabinecie przeprowadzą dokładny wywiad, za pomocą którego wskażą przyczynę nadmiernej masy ciała. Podczas wizyty wykonają pomiary antropometryczne, obliczą wskaźnik BMI, oraz zmierzą obwody ciała. Po czym dostosują odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy. W doborze odpowiedniej diety również uwzględniane są preferencje żywieniowe by mieć gwarancję, że zaproponowane posiłki będę smakowały każdemu z Panów. Podczas cotygodniowych wizyt dodatkowo wspieramy, motywujemy by wszyscy Panowie osiągnęli zamierzony cel.

Nadwaga u dzieci

PRZYCZYNY:

Lżejsi.pl

W przypadku dzieci najczęściej mamy do czynienia z otyłością prostą. Nadmierne kilogramy są wynikiem zaburzonej równowagi między całkowitą dostarczoną ilością energii z pożywienia a wydatkowaną przez organizm.

Za duża wartość energetyczna spożywanych produktów często jest wynikiem spożywania sporej ilości:

  • słodyczy
  • produktów fast-food
  • słonych przekąsek np. chipsy
  • słodzone napoje gazowane itp.

ZAGROŻENIA:

Nadmierna masa ciała uznana jest za chorobę cywilizacyjną i stanowi spore zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Bagatelizowanie lub niedostrzeżenie problemu przez rodziców lub opiekunów, może mieć poważne konsekwencje w późniejszym rozwoju dziecka. Nieodpowiednio dobrana dieta może przyczynić się do:

  • rozwoju próchnicy,
  • wad postawy,
  • insulinooporności,
  • zespołu metabolicznego,
  • stłuszczenia wątroby,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzeń profilu lipidowego (podwyższony poziom LDL, VLDL, niski poziom HDL),
  • zaburzenia dojrzewania itp.
  • U dzieci z nadmierną masą ciała często dochodzi również do zaburzeń emocjonalnych i konsekwencji psychospołecznych.

JAK POMAGAMY:

Nasze gabinety prowadzone są przez wykwalifikowanych specjalistów z dziedziny żywienia. Dietetyk kliniczny po wstępnym wywiadzie zdrowotnym oraz żywieniowym dokonuje pomiarów antropometrycznych. Na odpowiednich siatkach centylowych uwzględniających płeć oraz wiek dziecka omawiane są wyniki pomiaru. Po czym specjalista dostosowuje odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy. W doborze odpowiedniej diety również uwzględniane są preferencje żywieniowe by mieć gwarancję że zaproponowane przez nas posiłki będę smakowały każdemu pacjentowi. Podczas cotygodniowych wizyt dodatkowo wspieramy, motywujemy by każdy osiągnął zamierzony przez siebie cel.

Badania laboratoryjne

CHOLESTEROL:

Lżejsi.pl

Nadmierna waga zwiększa prawdopodobieństwo podwyższenia cholesterolu we krwi. Osoby otyłe mają większą skłonność do niskiego poziomu cholesterolu HDL (dobrego). Rozróżniamy dwa rodzaje cholesterolu, potocznie zwane „dobrym” (cholesterol HDL) i „złym” (cholesterol LDL). Podczas, gdy ten pierwszy zmniejsza zagrożenia rozwoju chorób układu krążenia i jest wydalany z wątroby wraz z żółcią do jelit, drugi osadza się w tętnicach, tworząc tzw. blaszkę miażdżycową. To właśnie cholesterol LDL jest najgroźniejszy dla organizmu. Prawidłowe wartości dla cholesterolu całkowitego powinny utrzymywać się poniżej poziomu 200 mg/dl. Stężenie cholesterolu LDL powinno być jak najniższe, poniżej wartości 135 mg/dl. Z kolei dobry cholesterol, który chroni nas przed miażdżycą powinien być u kobiet na poziomie >45 mg/dl, a u mężczyzn >40 mg/dl.

POZIOM GLUKOZY:

W organizmie człowieka glukoza jest zmagazynowana w wątrobie oraz w mięśniach. Szacuje się, iż jest jej od 200 do 300 gramów.

Prawidłowy poziomu cukru we krwi jest ważny dla zdrowia nie tylko cukrzyków. Okazuje się, że wahania poziomu cukru we krwi, mogą przyczynić się do tycia i odkładania się tkanki tłuszczowej na całym ciele.

Prawidłowy poziom glukozy
Od 70 do 99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L)

Nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (stan przedcukrzycowy)
Od 100 do 125 mg/dL (od 5.6 do 6.9 mmol/L)

Cukrzyca
Co najmniej 126 mg/dL (7.0 mmol/L) w co najmniej dwóch pomiarach

POZIOM TRÓJGLICERYDÓW:

Trójglicerydy (inne nazwy: triacyloglicerole, triacyloglicerydy, triglicerydy), w skrócie TG, to związki chemiczne należące do tłuszczów prostych, czyli lipidów. Stanowią największe źródło energii dla organizmu. Energia jest albo wykorzystywana od razu, albo magazynowana w tkance tłuszczowej. Triglicerydy występują zarówno w samym organizmie, jak i w pokarmach mu dostarczanych. Są niezbędne do życia, jednak ich nadmiar bardzo szkodzi zdrowiu.

Norma trójglicerydów różni się w zależności od wieku i płci. Prawidłowe wartości trójglicerydów powinny mieścić się w zakresach:

  • do 150 miligramów na decylitr (mg/dl) – to ustalona norma ogólna,
  • od 35 do 135 mg/dl u kobiet,
  • od 40 do 160 mg/dl u mężczyzn,
  • poniżej 100 mg/dl u dzieci.

CIŚNIENIE TĘTNICZE (NADCIŚNIENIE):

U około 50% chorych na nadciśnienie stwierdza się nadwagę, która uznawana jest przez wielu lekarzy, za okoliczność sprzyjającą chorobie nadciśnieniowej. Badanie na dużej grupie chorych w Polsce wykazały, że rosnącym wartościom nadciśnienia tętniczego towarzyszy wzrost wagi ciała, a ponadto rosnący poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg) / Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mm Hg)

Optymalne – <120 /<80
Prawidłowe – 120—129 / 80—84
Wysokie prawidłowe – 130—139 / 85—89

Psychodietetyka

WSPARCIE

Lżejsi.pl

Wspieramy osoby, które potrzebują wzmocnienia motywacji do zmiany nawyków żywieniowych. Dzięki odpowiednio prowadzonym spotkaniom można, poprzez konkretne zadania praktyczne oparte o pracę własną  i metodę małych kroków zmieniać przyzwyczajenia. Koncentrujemy się na psychologicznych aspektach odchudzania i utrzymania obniżonej masy ciała, które pełnią istotną rolę na każdym etapie utraty zbędnych kilogramów. Nasi  pacjenci jako cel wskazują najczęściej redukcję masy ciała, poprawę sylwetki oraz ogólnie lepszy wygląd.

KONSULTACJA

Podczas konsultacji nasi specjaliści analizują naturę problemu, aby znaleźć najwłaściwszy sposób jego rozwiązania.

ZAGROŻENIA

Lorem ipsum…

Choroby a odchudzanie

HASHIMOTO

Lżejsi.pl

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która ściśle wiąże się z układem odpornościowym. Przyczyną problemów z tarczycą mogą być czynniki genetyczne oraz stres.

W tarczycy zaczyna się toczyć stan zapalny, który powoli ją “zjada”. Jest on wywołany atakiem własnych komórek odpornościowych. Objawem choroby może być: przybranie na wadze, ból mięśni i stawów, ciągła senność czy zawroty głowy. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na nieregularny cykl menstruacyjny u pań czy problem z zajściem w ciążę. Wszystkie wymienione objawy spowodowane są niedoczynnością tarczycy, do której dochodzi na skutek zniszczeń gruczołu. Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety to wsparcie w leczeniu tej choroby. Nie jest konieczne stosowanie restrykcyjnej diety eliminacyjnej (chyba że dodatkowo stwierdza się alergię pokarmową).

JAK POMAGAMY

Nasz specjalista przeprowadzi dokładny wywiad, za pomocą którego zbierze potrzebne informacje dotyczące przebiegu choroby u pacjenta. Podczas wizyty wykona pomiary antropometryczne, obliczy wskaźnik BMI, oraz zmierzy obwody ciała. Następnie indywidualnie dopasuje zbilansowany plan żywieniowy oraz suplementację, tak aby mieć gwarancję, że zaproponowane

posiłki będą smakowały, ale też wesprą leczenie choroby oraz zapewnią dobre samopoczucie na co dzień. Podczas cotygodniowych wizyt dodatkowo wspieramy, motywujemy oraz analizujemy poprzednie tygodnie, tak aby pacjenci czuli się przez cały czas dobrze i zdrowo.

CUKRZYCA

Cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych charakteryzujących się hiperglikemią, wynikającą z defektu wydzielania i (lub) działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem i niewydolnością różnych narządów, takich jak: nerki, narząd wzrokowy, układ moczowy, serce, naczynia krwionośne. Chorobę tę dzielimy na cukrzycę typu 1 i cukrzycę typu 2, w pierwszej dochodzi do uszkodzenia komórek beta trzustki, prowadzącego do całkowitego braku insuliny. Natomiast w drugiej komórki beta wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości, aby stężenie glukozy we krwi mogło być utrzymane na na odpowiednim poziomie.

JAK POMAGAMY ;

Nasi dietetycy przeprowadzą dokładny wywiad, za pomocą którego zbiorą potrzebne informacje dotyczące przebiegu choroby u pacjenta. Podczas wizyty wykonają pomiary antropometryczne, obliczą wskaźnik BMI, oraz zmierzą obwody ciała. Następnie dobiorą odpowiedni plan żywieniowy dopasowany do typu cukrzycy występującego u pacjenta. Dodatkowo indywidualne skomponują dietę dostosowaną do preferencji smakowych pacjenta, tak by była przyjemnością, a nie karą.

TARCZYCA

Choroby tarczycy polegają na:

  • nadmiernej lub niedostatecznej produkcji hormonów – mówimy wtedy o nadczynności lub niedoczynności tarczycy,
  • powiększeniu tarczycy, co wykrywamy w badaniu USG, dokonując pomiaru objętości tarczycy,
  • obecności guzków tarczycy, kiedy tarczyca nie jest zbudowana z prawidłowej tkanki, lecz są w niej obszary tkanki nieprawidłowej, wyczuwalne dotykiem. Nieprawidłowe struktury widoczne w USG nazywamy zmianami ogniskowymi. Nieprawidłowa tkanka może mieć charakter łagodny (najczęściej) rzadziej złośliwy.
  • zapaleniach tarczycy.

Nieprawidłowości tarczycy są dość częstym zaburzeniem. Przykładowo, guzki czy zmiany ogniskowe stwierdza się w USG u 50–60 % kobiet w Polsce, zapalenia tarczycy u około 10% osób po 70. roku życia.

JAK POMAGAMY

Nasz dietetyk przeprowadzi dokładny wywiad, za pomocą którego zbierze informacje dotyczące rodzaju choroby tarczycy. Podczas wizyty wykona pomiary antropometryczne, obliczy wskaźnik BMI, oraz zmierzy obwody ciała. Następnie dobierze odpowiedni plan żywieniowy, który pozwoli zminimalizować dolegliwości. Dodatkowo indywidualnie skomponuje dietę dostosowaną do preferencji smakowych pacjenta, tak by była przyjemnością, a nie karą.

INSULINOOPORNOŚĆ

Insulinooporność oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. Jest bardzo niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub innych chorób.  To schorzenie może mieć podłoże genetyczne, np. gdy organizm produkuje hormon o nieprawidłowej budowie. Obniżenie wrażliwości na insulinę może być także wynikiem nadmiaru hormonów działających przeciwstawnie do insuliny. Jednak największe ryzyko rozwoju insulinooporności występuje u osób zmagających się z nadwagą i otyłością, ponieważ tkanka tłuszczowa sprawia, że to właśnie ich organizmy są najbardziej oporne na działanie insuliny. Insulinooproność może przebiegać w sposób utajony lub ujawniać się w różny sposób, np. poprzez zaburzenia gospodarki węglowodanowej, podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększenie ponad normę stężenia trójglicerydów we krwi, nadciśnienie tętnicze czy zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi.

JAK POMAGAMY

Aby obniżyć stężenie insuliny, u osób z nadwagą konieczne jest jak najszybsze zmniejszenie masy ciała, więc nasi dietetycy przeprowadzą dokładny wywiad, za pomocą którego zbiorą potrzebne informacje dotyczące przebiegu choroby u pacjenta. Podczas wizyty wykonają pomiary antropometryczne, obliczą wskaźnik BMI, oraz zmierzą obwody ciała. Następnie dobiorą odpowiedni plan żywieniowy dopasowany do typu cukrzycy występującego u pacjenta. Dodatkowo indywidualne skomponują dietę dostosowaną do preferencji smakowych pacjenta, tak by była przyjemnością, a nie karą.

ZESPÓŁ METABOLICZNY

Zespół metaboliczny, charakteryzują liczne zaburzenia metaboliczne, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Chorobę tę można stwierdzić u osoby, która ma tzw. otyłość brzuszną (obwód talii u kobiety jest równy bądź większy niż 88 cm, u mężczyzny równy bądź większy niż 102 cm), a ponadto dotyczą jej co najmniej dwa z poniższych kryteriów:

  • poziom trójglicerydów we krwi równy bądź wyższy niż 150 mg/dl
  • stężenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi – u kobiet niższe niż 50 mg/dl, zaś u mężczyzn niższe niż 40 mg/dl
  • ciśnienie tętnicze równe bądź wyższe niż 130/85 mm Hg (lub leczenie nadciśnienia tętniczego)
  • poziom glukozy we krwi na czczo równy lub wyższy niż 100 mg/dl (lub leczenie cukrzycy typu 2)

JAK POMAGAMY

Nasz dietetyk przeprowadzi dokładny wywiad, by zebrać potrzebne informacje dotyczące przebiegu choroby u pacjenta. Podczas wizyty wykona pomiary antropometryczne, obliczy wskaźnik BMI, oraz zmierzy obwody ciała. Następnie dobierze indywidualny plan żywieniowy dopasowany do typu schorzenia występującego u pacjenta, dodatkowo dostosowanie do preferencji smakowych pacjenta, tak by była przyjemnością, a nie karą.

OSTEOPOROZA

DZIASIAJ SKUPIMY SIĘ NA OSTEOPOROZIE. ZAPEWNE WIĘKSZOŚĆ Z WAS KOJARZY TĘ JEDNOSTKĘ CHOROBOWĄ Z NIEDOBOREM WAPNIA I ZE ZŁAMANIEM KOŚCI. NIE KAŻDY ZDAJE SOBIE SPRAWĘ JAK ISOTNĄ ROLĘ W JEJ ZAPOBIEGANIU ODGRYWA DIETA DLATEGO TEŻ, RAZEM Z PANIĄ DIETETYK POROZMAWIAMY O NIEJ JAKO – CHOROBIE DIETZALEŻNEJ.

MOŻEMY SPOTKAĆ SIĘ ZE STWIERDZENIEM, ŻE OSTEOPOROZA NALEŻY DO CHORÓB TYPOWO KOBIECYCH. CZY TO PRAWDA? I CZYM TO JEST UWARUNKOWANE?

Faktycznie często słyszy się takie określenie. Spowodowane jest to częstszym zachorowaniem kobiet na tę chorobę. Szacuje się że choruje na nią co trzecia kobieta po menopauzie. U kobiet 50-letnich ryzyko wystąpienia złamania kości w wyniku osteoporozy wynosi do końca życia około 40%, natomiast u mężczyzn 13–22%.

CZYLI JAK WIDZIMY NIE TYLKO KOBIETY ZMAGAJĄ SIĘ Z TĄ CHOROBOM.

JAK MOŻEMY W PEŁNI ZDEFINIOWAĆ OSTEOPOROZĘ?

Osteoporoza jest chorobą szkieletu prowadzącą do złamań kości, które mogą wystąpić nawet po niewielkim urazie. Złamania wynikają ze zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzeń jej struktury. Możemy podzielić ją na osteoporozę pierwotną lub wtórną. Częściej jednak występuje postać pierwotna spowodowana starzeniem się układu szkieletowego. Nieraz do jej rozpoznania dochodzi dopiero po złamaniu, gdyż osteoporoza nie daje żadnych zauważalnych objawów.

CZYLI ROZUMIEM, ŻE NAJBARDZIEJ NARAŻONE SĄ OSOBY STARSZE?

Tak, głównie dotyczy ona osób w podeszłym wieku.

PRZYGOTUJ SIĘ NA WIELKANOC

Święta są tym momentem, w którym często z powodu otaczających nas pokus porzucamy dietę odchudzającą i rezygnujemy z zdrowego odchudzania, które rozpoczęliśmy. Co więc zrobić, gdy brakuje nam asertywności i jak przetrwać wspólne biesiadowanie przy świątecznym stole? Okazuje się, że…

ZDROWE GRILLOWANIE

Piękna pogoda, coraz dłuższe dni i cieplejsze wieczory sprzyjają grillowaniu i zachęcają do konsumpcji na świeżym powietrzu. Czy dieta odchudzająca wyklucza z menu produkty z grilla? Otóż nie. Grillowanie jest przyjemną formą dzielenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz…

Jak uniknąć efektu jo-jo ?

KIEDY MÓWIMY O EFEKCIE JO-JO? – gdy po spadku masy ciała powtórnie dochodzi do jej zwiększenia. Może również dojść do takiej sytuacji, że przyrost masy ciała będzie wyższy niż przed odchudzaniem. Jaka jest przyczyna powrotnych kilogramów? Przyczyn takiej sytuacji może być…

Alergie pokarmowe u dzieci

Alergie pokarmowe należą do chorób przewlekłych, które występują u człowieka już od najmłodszych lat. Problem ten jest powszechny w Polsce i na świecie. Dotyczy ciągłego wzrostu. WHO szacuje występowanie alergii u 4-6% dzieci. Przyczyny doszukuje się w ponad 70 produktach.   Alergia…

Woda – nieoceniona, a wciąż niedoceniona

Woda jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, ponieważ jest nie tylko nośnikiem składników odżywczych, ale także rozpuszczalnikiem dla wielu substancji czynnych metabolicznie. Zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem. Najwięcej wody znajduje…

Zdrowie prosto z natury

Jak dawne cywilizacje radziły sobie z różnymi dolegliwościami i chorobami zanim wymyślono chemiczne lekarstwa? Szukali pomocy w naturze, w tym co ich otacza. „Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami” – pisał Paracelsus. Wiedzę o właściwościach ziół ludzie…