Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się i chorobom cywilizacyjnym to współczesne priorytety ludzkości. Chociaż wydaje się, że te problemy może rozwiązać jedynie medycyna, sami również możemy zadziałać w tym zakresie. Kluczem do sukcesu jest dieta, w której nie może zabraknąć antyoksydantów.
Antyoksydantami są niektóre witaminy, składniki mineralne oraz związki chemiczne, np. beta-karoten, flawonoidy, witaminy E i C. Z jednej strony antyoksydanty występują naturalnie w naszych komórkach, z drugiej dostarczamy ich codziennie organizmowi wraz z pożywieniem, a największe ich ilości znajdują się w produktach roślinnych. Bogata w te związki i zrównoważona dieta staje się kluczem do likwidacji skutków stresu oksydacyjnego, szybkiej odbudowy i regeneracji komórek, a tym samym prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Witamina A chroni błony komórkowe.
- Witamina C stymuluje odporność, pobudza wzrost białych krwinek, bierze udział w tworzeniu kolagenu (budulca skóry).
- Witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników, pomaga zaopatrywać komórki w składniki odżywcze.
- Likopen ma właściwości przeciwutleniające i neutralizujące wolne rodniki.
- Antocyjany wykazują działanie antyalergiczne, antynowotworowe, antywirusowe, uczestniczą w syntezie kolagenu.
- Luteina chroni siatkówkę oka przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
- Cynk pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne, wspiera system immunologiczny i produkcję kolagenu.
- Koenzym Q10 wzmacnia system odpornościowy i spowalnia procesy starzenia.
- Beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Gdzie znajdziesz poszczególne antyoksydanty? Dowiesz się u naszego dietetyka, który indywidualnie skomponuje Twoją dietę.