W sklepach i na straganach pojawiają się SZPARAGI. Czy wiesz, że mają lecznicze właściwości?
Szparagi to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Występuje naturalnie w obszarze śródziemnomorskim i na terenach przyległych. Jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie, z największym obecnie ośrodkiem produkcji w Chinach.
Według medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze pięknej szparagi bywają uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziły ich działanie moczopędne, ułatwiające defekację, hipotensyjne.
Podobnie uważa się, że są skuteczne w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych. Asparagina i wyciąg ze szparagów powoduje spadek ciśnienia tętniczego, rozszerzenie naczyń wieńcowych, wzmożenie siły skurczów mięśnia sercowego przy równoczesnym spowolnieniu ich rytmu.
Szparagi zawierają:
• dużą ilość kwasu foliowego
• witaminy C
• witaminy E,
• karoten,
• potas,
• błonnik
• glutation, a więc m.in. przeciwutleniacz korzystnie działający na skórę.
Nie czekaj i już dziś zrób na obiad szparagi!
Dietetycy w Kędzierzynie-Koźlu, nowym punkcie w Opolu oraz Krapkowicach podpowiedzą jak je wprowadzić do diety.