Alergie pokarmowe należą do chorób przewlekłych, które występują u człowieka już od najmłodszych lat. Problem ten jest powszechny w Polsce i na świecie. Dotyczy ciągłego wzrostu. WHO szacuje występowanie alergii u 4-6% dzieci. Przyczyny doszukuje się w ponad 70 produktach.
Alergia pokarmowa często mylona jest z nietolerancją pokarmową, z powodu podobnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli u dziecka występuje alergia pokarmowa to nawet śladowa ilość danego produktu może spowodować u niego reakcję alergiczną. W przypadku nietolerancji pokarmowych małe ilości jedzenia często nie wywołują żadnych dolegliwości.
Do najczęstszych alergenów u dzieci zaliczyć możemy:
- białko jaja
- orzechy i orzeszki arachidowe
- ryby
- skorupiaki
- mięczaki
- pszenica
- soja
Jednym z głównych alergenów u dzieci jest białko mleka krowiego.
Leczenie polega na zastosowaniu u chorego dziecka diety eliminacyjnej tzn. wykluczającej szkodliwe czynniki, w tym przypadku białko mleka krowiego. Po wykluczeniu alergenu z diety należy pamiętać o wprowadzeniu innego odpowiednika o tych samych wartościach odżywczych. Dieta ma na celu wyciszyć rekację alergiczną i immunologiczną. By uniknąć niedoborów żywieniowych należy zastąpić białko mleka krowiego innym białkiem zwierzęcym lub roślinnym.
Jeśli zauważysz niepokojące objawy u swojej pociechy – po zjedzeniu pewnej grupy produktów – takie jak np. pokrzywkę, obrzęk twarzy, kaszel, trudności w oddychaniu, nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha, a nawet wstrząs anafilaktyczny (ciężka reakcja alergiczna zagrażająca życiu), bezzwłocznie skontaktuj się z lekarzem, a do wizyty lekarskiej wyeliminuj podejrzane produkty z diety swojego dziecka.