Podstępny cukier

Szczupłą sylwetkę możesz mieć w każdym wieku, jednak zmienia się droga do jej osiągnięcia.

Dzisiaj skupimy się na bardzo powszechnym produkcie, który towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Jego słodki smak sprawia, że spożywamy go coraz więcej, jednocześnie dostarczając organizmowi spore ilości kalorii…

Mowa tutaj o cukrze – każdy z nas zapewne kojarzy z sacharozą, czyli białymi kryształkami z cukiernicy. Może nie zdajemy sobie sprawy, że cukry stanowią sporą grupę związków chemicznych inaczej zwane też jako węglowodany czy też sacharydy. Ich podział jest różny. Dzisiaj jednak chciałabym się skupić na cukrach prostych, a mianowicie glukozie i fruktozie. Fruktoza głównie występuje w owocach i warzywach, inaczej nazywana cukrem owocowym. Glukoza wchodzi w skład wszystkich organizmów roślinnych i zwierzęcych. Jest głównym substratem energetycznym mózgu. Zatem kolokwialnie mówiąc do pracy naszego mózgu potrzebny jest cukier. Z połączenia tych dwóch cukrów powstaje sacharoza.

Zatem całkowita eliminacja węglowodanów z diety jest wykluczona. Co może stać się gdy przekroczymy zalecaną normę w naszej diecie?

W sytuacji gdy spożycie cukrów przekracza zalecaną normę, może to doprowadzić do rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 nadwagi czy też otyłości.

Rozumiem. Myślę że na dzień dzisiejszy każdy zdaje sobie sprawę z tych konsekwencji. Wiec jeśli nie będę dodawać cukru do napoju czy deserów – mogę powiedzieć, że ten problem mnie nie dotyczy?

Nie do końca tak jest. Często nie zdajemy sobie sprawy jakie dokładne ilości tego składnika spożywamy. Jest to związane z tym, że cukier jest nośnikiem smaku a co za tym idzie dodawany jest przez producentów do różnych produktów. Im więcej tego typu produktów spożywamy tym organizm bardziej przyzwyczaja się do tego składnika a tym samym domaga się większych jego ilości.

Dlaczego tak się dzieje?

Po spożyciu produktów bogatych w cukry proste szybko wzrasta we krwi poziom glukozy. Jednak jest to chwilowe, po czym dochodzi do gwałtownego spadku (stan hipoglikemii). Objawia się to osłabieniem, obniżoną koncentracją i zmęczeniem. W tym momencie sięgamy po kolejny produkt, który nas pobudzi i tworzy się błędne koło.

W ten sposób cukier może nas uzależnić podobnie jak znane nam używki takie jak kawa czy papierosy. Czy jesteśmy wstanie unikać go na co dzień w naszej diecie?

Niestety większość produktów w szczególności przetworzonych zawiera spore ilości tego składnika. Warto więc zwracać uwagę na produkty które goszczą na co dzień na naszych stołach. Czytajmy zatem etykiety, gdzie możemy odczytać dokładną zawartość dodanego cukru by mieć kontrolę nad tym co jemy!