ZDROWE GRILLOWANIE

Szczupłą sylwetkę możesz mieć w każdym wieku, jednak zmienia się droga do jej osiągnięcia.

Piękna pogoda, coraz dłuższe dni i cieplejsze wieczory sprzyjają grillowaniu i zachęcają do konsumpcji na świeżym powietrzu. Czy dieta odchudzająca wyklucza z menu produkty z grilla? Otóż nie. Grillowanie jest przyjemną formą dzielenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz jednym ze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Stosując nasze wskazówki na pewno miło spędzisz czas przy smacznych i zdrowych potrawach.

Praktyczne porady na początek

Najzdrowsze potrawy otrzymamy wykorzystując grill elektryczny lub gazowy. Do potraw z grilla palonego za pomocą brykietu bądź węgla drzewnego mogą przedostawać się rakotwórcze związki, powstające z połączenia tłuszczu, rozpałki i dymu. Jednak gdy na dworze jest ciepło i słonecznie, kto przygotowywałby grillowane potrawy w domu? Jeśli wybierasz więc tradycyjną formę grillowania, zastosuj kilka naszych porad, aby przygotowane jedzenie było smaczne i zdrowe:

  • postaraj się używać prawdziwego drzewa liściastego – w drzewie pochodzącym z odmian iglastych mogą znajdować się żywica i olejki eteryczne, które pod wpływem temperatury zmieniają się w silnie toksyczne związki; nie wiadomo również czego użyto do produkcji brykietu lub węgla drzewnego, dlatego  bezpieczniej jest wybrać naturalne drewno;

  • do rozpalania nie używaj podpałki, ropy ani alkoholu – jeśli drewno nie chce się rozpalić, wspomóż się zapałkami i  czystym białym papierem;

  • grilluj potrawy w folii bądź na aluminiowych tackach – wytapiający się tłuszcz w połączeniu z węglem może wydzielać szkodliwe substancje, a folia ochroni przed ich wnikaniem w potrawę.

Złote zasady zdrowego grillowania

1) Uważaj na gotowe marynaty

Duża zawartość soli, utwardzonych tłuszczów oraz polepszaczy smaku czyni z nich kaloryczne i niezdrowe produkty. Zamiast tego samodzielnie stwórz aromatyczną marynatę z ulubionych ziół, oliwy i naturalnych przypraw. Najlepsze na grilla będą zioła prowansalskie, curry, mielona papryka i pieprz ziołowy. Natarcie mięsa przyprawami sprawia, że po upieczeniu staje się ono kruche, a zarazem soczyste i aromatyczne. Obniża także ilość powstających podczas grillowania szkodliwych substancji.

2) Wybieraj odpowiednie mięso

Grill kojarzy nam się najczęściej z tłustą kiełbaską lub karczkiem. Z powodzeniem możemy zastąpić je jednak piersią z kurczaka, indykiem bądź innym chudym mięsem grillowanym bez skóry. Zamiast tradycyjnej kiełbasy można wybrać chudszą drobiową, która ma o połowę mniej kalorii! Świetnie na grilla sprawdzają się również ryby – wystarczy skropić je cytryną, doprawić według uznania ziołami i solą, dodać pietruszkę, zawinąć z folię i… gotowe. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które wpływają na nasze zdrowie i stan naszej skóry. Staraj się nie kupować zapakowanych i przyprawionych gotowych produktów do grillowania. Pod ogromną ilością soli i glutaminianu sodu możemy znaleźć mięso nie pierwszej świeżości i bez smaku.

3) Grilluj warzywa

Pieczarki, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa… lista warzyw, które nadają się do grillowania jest bardzo długa. Można grillować w całości lub pokrojone i ułożone na tacce, dodać do mięs czy ryb przyrządzanych w folii albo w formie kolorowych szaszłyków z kawałkami kurczaka. Warzywa są niskokaloryczne, a więc bez obaw mogą pojawić się na stole i dopełnić smak serwowanych ryb i mięs. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i witaminy. Warzywa podobnie jak mięso możemy przyprawić suszonymi ziołami: bazylią, oregano, rozmarynem, ziołami prowansalskimi – dodadzą ciekawego smaku i korzystnie wpłyną na trawienie. Skropienie ich odrobiną oliwy z oliwek pomoże wchłonąć witaminy w nich zawarte.

4) Uważaj na sosy

Jeśli nie wyobrażasz sobie zjeść potrawy z grilla bez dodatku sosu – przyrządź go samodzielnie. Sosy na bazie jogurtu naturalnego i musztardy będą niskokaloryczne, a dodatek świeżych czy suszonych ziół urozmaici ich smak. Unikaj natomiast kalorycznego majonezu.

5) Dopiekaj mięso

jeśli nie chcesz, aby grillowanie zakończyło się zatruciem pokarmowym. Bardzo często zdarza nam się sięgać po kawałek mięsa zbyt szybko, gdy jest jeszcze nie do końca dopieczone. Z zewnątrz wydaje się już idealne, ale trzeba pamiętać, że do wnętrza temperatura dostaje się zdecydowanie wolniej.