Wiem jak schudnąć po 40 -stce!

Szczupłą sylwetkę możesz mieć w każdym wieku, jednak zmienia się droga do jej osiągnięcia.

Z wiekiem zmniejsza się podstawowa przemiana materii. To też wpływa na efekt i tempo naszego chudnięcia. Zazwyczaj jest to okres w życiu człowieka, w którym widzisz, że pomimo stosowania się do zasad prawidłowego żywienia, Twoja waga nie spada, a nawet wzrasta. Co się zmienia z wiekiem i jak sobie z tym radzić?

Uwzględnij przemianę materii

Szczupłą sylwetkę możesz mieć w każdym wieku, jednak zmienia się droga do jej osiągnięcia. Z upływem lat tempo przemiany materii zwalnia – nie można tego zmienić – jest to naturalny proces fizjologiczny. W wieku tym zapotrzebowanie energetyczne jest niższe. Nie dotyczy to jednak podaży witamin i składników mineralnych! W tym wypadku musisz pamiętać o ich zwiększeniu!

Odpowiednia podaż białka, składników mineralnych oraz witamin jest ważna dla odbudowy zużytych tkanek. Witaminy antyoksydacyjne C, E, BETAKAROTEN oraz flawonoidy hamują procesy starzenia i zapobiegają chorobom nowotworowym.

W przypadku kobiet jest to czas w którym zachodzą duże zmiany w organizmie. U Pań wchodzących w okres menopauzy zmienia się ich gospodarka hormonalna. Zmniejsza się stężenie estrogenów, które mają działanie ochronne na układ krążenia. Wtedy też powinnyśmy pamiętać o wzbogaceniu diety w fitoestrogeny – są to organiczne związki zawarte w roślinach, które wykazują podobne działanie do estrogenów. Łagodzą one objawy występujące w okresie menopauzy takie jak: uderzenia gorąca, zaburzenia snu, napady płaczu, niepokój, stany depresyjne, zawroty i bóle głowy, nerwowość. Głównym źródłem tych związków jest soja. Nie dotyczy to jednak mężczyzn.

Na talerzu 40-latka nie powinno również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w rybach, olejach roślinnych czy awokado. Dieta osoby po 40 roku życia powinna zawierać odpowiednie ilości białka, magnezu, cynku, witamin antyoksydacyjnych.

Nie poddawaj się, gdy w tym wieku walczysz z nadmiarem kilogramów. Najważniejsze abyś nie eksperymentował z różnymi dietami, zwłaszcza głodówkami lub dietami jednoskładnikowymi, gdyż gwałtowne zmiany masy ciała przyczyniają się do wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Mimo iż przemiana materii jest zmniejszona – spadki są możliwe do osiągnięcia!