Alergie pokarmowe należą do chorób przewlekłych, które występują u człowieka już od najmłodszych lat. Problem ten jest powszechny w Polsce i na świecie. Dotyczy ciągłego wzrostu. WHO szacuje występowanie alergii u 4-6% dzieci. Przyczyny doszukuje się w ponad 70 produktach.
Alergia pokarmowa często mylona jest z nietolerancją pokarmową, z powodu podobnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli u dziecka występuje alergia pokarmowa to nawet śladowa ilość danego produktu może spowodować u niego reakcję alergiczną. W przypadku nietolerancji pokarmowych małe ilości jedzenia często nie wywołują żadnych dolegliwości.
Do najczęstszych alergenów u dzieci zaliczyć możemy:
– białko jaja;
– orzechy i orzeszki arachidowe;
– ryby;
– skorupiaki;
– mięczaki;
– pszenica;
– soja;
Jednym z głównych alergenów u dzieci jest białko mleka krowiego.
Leczenie polega na zastosowaniu u chorego dziecka diety eliminacyjnej tzn. wykluczającej szkodliwe czynniki, w tym przypadku białko mleka krowiego. Po wykluczeniu alergenu z diety należy pamiętać o wprowadzeniu innego odpowiednika o tych samych wartościach odżywczych. Dieta ma na celu wyciszyć reakcję alergiczną i immunologiczną. By uniknąć niedoborów żywieniowych należy zastąpić białko mleka krowiego innym białkiem zwierzęcym lub roślinnym.
Jeśli zauważysz niepokojące objawy u swojej pociechy – po zjedzeniu pewnej grupy produktów – takie jak np. pokrzywkę, obrzęk twarzy, kaszel, trudności w oddychaniu, nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha a nawet wstrząs anafilaktyczny (ciężka reakcja alergiczna zagrażająca życiu) bezzwłocznie skontakuj się z lekarzem, a do wizyty lekarskiej wyeliminuj podejrzane produkty z diety swojego dziecka.