Jak odbudować odporność po antybiotykach?

29 wrzesień 2021 Produkty spożywcze

Dieta ma ogromne znaczenie w odbudowie odporności, w czasie rekonwalescencji po chorobie najbardziej polecana jest dieta Śródziemnomorska, która obfituje nie tylko w antyoksydanty tj. cytrusy, winogrona, ale także ryby. Należy również pamiętać o stosowaniu probiotyków, ponieważ odbudowa prawidłowej mikroflory jelitowej może trwać nawet kilka lat. Naturalne probiotyki m.in. kefiry, jogurty czy maślanki,  również mają korzystne działanie na jelita. Jednak żeby probiotyki mogły działać niezbędne są prebiotyki – np. błonnik. Dlatego tak ważne w sezonie zwiększonych zachorowań na grypę, Covid czy anginę jest prowadzenie diety urozmaiconej, żeby ograniczyć do minimum możliwość rozwinięcia się zakażenia i konieczności wprowadzenia antybiotyku.

Dietetyk w Kędzierzynie Koźlu i Krapkowicach ułatwi Ci wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych.